دیوارنگاره‌ای به یاد لطفی و «بر سریر نغمه» در گرامیداشت مشکاتیان

تهران- ایرنا- رونمایی طرح دیوارنگاره میدان «جهاد» پایتخت با تصویری از زنده‌یاد «محمدرضا لطفی»، انتشار «غریبانه» به یاد این آهنگساز فقید، دومین آلبوم موسیقی «اقبال آذر»، برگزاری کنسرت‌های تنبورنوازان «نسل خلیل» و «بر سریر نغمه» در گرامیداشت زنده‌یاد «پرویز مشکاتیا»ن از خبرهای امروز موسیقی هستند.

به گزارش خبرنگار موسیقی ایرنا، طرح دیوارنگاره میدان جهاد شهر تهران امروز(جمعه، ۱۲ اردیبهشت) به مناسب سالگرد درگذشت استاد محمدرضا لطفی و همزمان با روز معلم با تصویری از این آهنگساز، نوازنده تار و سه‌تار فقید و نوشتار «بی تو آری غزل سایه ندارد لطفی» بخشی از غزلی که هوشنگ ابتهاج شاعر و غزل‌سرا برای زنده‌یاد لطفی سروده بود، رونمایی شد.

در این طرح، زنده‌یاد لطفی در حال نواختن سه‌تار و در کنار شاعرانی همچون حافظ، سعدی، هوشنگ ابتهاج و شهریار به تصویر کشیده شده که این آهنگساز از اشعار آنان در آثارش بهره برده است.

این دیوارنگاره اثری از خانه‌ طراحان انقلاب اسلامی است که مصطفی کفایی ایده‌پرداز، آیلار قاسمی تصویرساز، محسن کربلایی‌زاده طراح گرافیک و علی خلج طراح نوشتار این اثر هستند.

دیوارنگاره‌ای به یاد لطفی و «بر سریر نغمه» در گرامیداشت مشکاتیان

انتشار «غریبانه» به یاد استاد لطفی

قطعه جدید پروژه «تار و تاریخ» با عنوان «غریبانه» به مناسبت سالروز درگذشت استاد محمدرضا لطفی با شعری از هوشنگ ابتهاج، آهنگسازی، نوازندگی تار و خوانندگی میدیا فرج‌نژاد در گرگان و آرامگاه استاد لطفی ضبط و منتشر شده است.

فرج‌نژاد درباره اثر «غریبانه» نوشته است: «باران صبحگاهی، آسمان گرفته، و من کنار مزار محمدرضا لطفی، در آرامگاهش. تار را در آغوش گرفتم و کنار سنگ مزارش، قطعه‌ای را نواختم و خواندم. نه برای ذاتِ اجرا؛ فقط برای دل خودم. با شعری از هوشنگ ابتهاج، همان که برای لطفی سروده بود: «پیش ساز تو من از سحر سخن دم نزنم...»

سال‌هاست که با صدای ساز او زیسته‌ام، آموخته‌ام، تقلید کرده‌ام، و امروز بیش از هر زمان، خود را مدیون او می‌دانم. نوازندگی در این قطعه، بی‌تأثیر از روح و یاد لطفی نیست. خواننده نیستم، و ادعایی هم ندارم؛ تنها خواستم کنار مزارش، مانند شاگردی بی‌ادعا، بنشینم و با ساز، ادای دینی کرده باشم.

سپاسگزارم از شهرداری گرگان که برای آرامگاه این خنیاگر بزرگ، چنین فضای محترمانه‌ای فراهم کرده‌اند؛ ای کاش همه شهرهای ما، چنین با بزرگان فرهنگ و موسیقی‌شان رفتار می‌کردند و ممنونم از برادرم مرتضی حاج محمدی برای تمامی ثانیه هایی که کنارم بوده است.»

مرتضی حاج محمدی کارگردان، تصویر و تدوین، پویا پایور میکس، مسترینگ و ضبط از دیگر عوامل این اثر هستند. نشر بین‌الملل و مدیریت توسعه نیز توسط موسسه فرهنگی هنری نغمه‌سازان دلنشین انجام شده است.

00:00
00:00
Download

محمدرضا لطفی متولد ۱۷ دی سال ۱۳۲۵ در شهر گرگان، ردیف‌دان، موسیقیدان، آهنگساز، نوازنده برجسته تار، سه‌تار و کمانچه، پژوهشگر و مدرس موسیقی سنتی بود، راه‌اندازی گروه «شیدا» در سال ۱۳۵۴ از مهمترین فعالیت‌های هنری لطفی بود. او همراه گروه «عارف» به سرپرستی حسین علیزاده، به بازخوانی و اجرای دوباره‌ آثار گذشتگان پرداخت. لطفی بعدها کانون موسیقی «چاووش» را با همکاری هنرمندانی مانند حسین علیزاده، زنده‌یاد پرویز مشکاتیان و علی‌اکبر شکارچی راه‌اندازی کرد و در یک فعالیت چشمگیر، آثاری از این گروه به جا ماند که به گفته‌ بسیاری از اساتید، از بهترین کارهای موسیقی ایران به‌ شمار می‌روند. زنده‌یاد محمدرضا شجریان و شهرام ناظری با لطفی و با همراهی هوشنگ ابتهاج در اجرای آثار این دوره همکاری چشمگیری داشتند.

لطفی پس از انحلال کانون «چاووش» سفرهای زیادی به کشورهای اروپایی داشت. او در ایتالیا، فرانسه و آلمان کنسرت برگزار کرد و سال ۱۳۶۵ به آمریکا رفت. در آن سال‌ها، علاوه بر برگزاری کنسرت‌های متعدد در سراسر آمریکا، مرکز فرهنگی هنری شیدا را در واشنگتن بنیان گذاشت. وی سال ۱۳۸۵ به ایران بازگشت و با تربیت شاگردانی در مکتب خانه میرزا عبدالله و ثبت آثاری در مؤسسه آوای شیدا به فعالیت هنری خود ادامه داد. لطفی از چهره‌های تأثیرگذار موسیقی ایرانی بود که با خلق آثاری همچون «ایران ای سرای امید»، «کاروان شهید»، «برادر بی‌قراره» و «عشق داند» به میان توده مردم راه یافت.

وی در کنار تار و سه‌تار، کمانچه، دف، نی و سنتور نیز می‌نواخت. لطفی هنرمندان بسیاری از جمله مجید درخشانی، حمید متبسم و حسین بهروزی‌نیا را تربیت و خوانندگانی همچون صدیق تعریف، محمد معتمدی، علیرضا شاه‌محمدی و امیر اثنی‌عشری را نخستین بار به جامعه موسیقی معرفی کرد.

«به یاد عارف» (بیات ترک)، «چهره به چهره» (نوا)، «سپیده» (ماهور)، «چشمه نوش» (راست پنجگاه)، «معمای هستی» (شور)، «عشق داند» (ابوعطا)، «رمز عشق» (ماهور)، «گریه بید» (سه‌گاه-اصفهان)، «قافله سالار» (نوا-راست پنجگاه)، «پرواز عشق» (سه‌گاه-اصفهان)، «خموشانه» (ابوعطا-بیات ترک)، «همیشه در میان» (بداهه‌نوازی تار و سه تار در شور و دشتی)، «بال در بال» (شعر و موسیقی با ه.ا.سایه)، «تنها یک خاطره» (بداهه‌نوازی تار و سنتور همراه با فرامرز پایور) و «ای عاشقان» (اجرای گروه همنوازان شیدا در بیات اصفهان, ۱۳۸۸) از آثار زنده‌یاد لطفی است. این هنرمند ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۳ بر اثر بیماری سرطان در ۶۸ سالگی درگذشت، پیکر وی طبق وصیتش در زادگاهش، گرگان به خاک سپرده شده است.

رونمایی از دومین آلبوم موسیقی اقبال آذر

همزمان با برگزاری شب اقبال آواز ایران؛ استاد ابوالحسن قزوینی، شنبه (۱۳ اردیبهشت) ساعت ۱۸ دومین آلبوم موسیقی اقبال آذر با صدای سبحان مهدی‌پور و تنظیم محمدامین اکبرپور، با حضور عوامل اجرایی آلبوم و جمعی از اساتید و بزرگان موسیقی در فرهنگسرای ارسباران واقع در خیابان شریعتی، بالاتر از سیدخندان، خیابان جلفا رونمایی می‌شود.

میرعلیرضا میر علی‌نقی، شهرام صارمی، هوشنگ فراهانی و سجاد پورقناد در این آیین با اجرای داوود حیدری سخنرانی خواهند کرد.

ابوالحسن قزوینی (۱۲۴۵ الوند قزوین - ۱۳۴۹ تبریز) فرزند ملا موسی معروف به «اقبال‌السلطان» و «اقبال آذر» خواننده موسیقی ایرانی و صاحب یکی از قوی‌ترین صداها در آواز ایرانی بود. از آثار استاد اقبال آذر می‌توان به «بوعطا»، «حجاز»، «بیات ترک»، «بیات کرد»، «مثنوی ترک»، «شهناز شور»، «تصنیف افشاری»، «همایون»، «شوشتری»، «بیات اصفهان»، «دلکش ماهور»، «راک ماهور»، «عراق ماهور»، «تصنیف ماهور»، «نوا»، «چهارگاه» و «سه‌گاه» اشاره کرد.

دیوارنگاره‌ای به یاد لطفی و «بر سریر نغمه» در گرامیداشت مشکاتیان

گروه موسیقی اقبال آذر که مزین به نام استاد بی‌بدیل آواز ایران استاد ابوالحسن قزوینی (اقبال آذر) است، در سال ۱۳۸۸ توسط سبحان مهدی‌پور تاسیس شد. این گروه تاکنون اجراهای متعدد و قابل توجهی در قالب کنسرت و همچنین حضور در چندین دوره جشنواره موسیقی و تولید آلبوم را در کارنامه هنری خویش دارد.

دومین آلبوم اقبال آذر، آواز افشاری در هشت قطعه همراه با تنظیم محمدامین اکبرپور برگرفته از آثار استادان علی‌اکبر شهنازی، محمدعلی امیر جاهد، اقبال آذر و طراحی آواز تحت تاثیر شیوه آوازی اقبال است. تولید این پروژه موسیقایی بر عهده موسسه فرهنگی هنری آوای دل البرز بوده که پس از رونمایی در این آیین، در دسترس علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت.

تنبورنوازان «نسل خلیل» در تالار وحدت

گروه «تنبورنوازان نسل خلیل» به خوانندگی هژیر مهرافروز به همت موسسه سروش مولانا به مناسبت مهاجرت خاندان مولانا به قونیه، دوشنبه (۱۵ اردیبهشت) ساعت ۲۱:۳۰ در تالار وحدت روی صحنه می‌رود.

گروه تنبورنوازان نسل خلیل در این کنسرت قطعات «ناز آفرین»، «شراب ارغوانی»، «شوق وصل»، «یار مرا»، «گل و خار»، «گوش کشان»، «عاشقی» و «کنج میخانه» را با اشعاری از مولانا اجرا می‌کنند.

دیوارنگاره‌ای به یاد لطفی و «بر سریر نغمه» در گرامیداشت مشکاتیان

«بر سریر نغمه» در گرامیداشت پرویز مشکاتیان

کنسرت «بر سریر نغمه» در گرامیداشت هفتادمین زادروز استاد پرویز مشکاتیان، چهارشنبه (۲۴ اردیبهشت) ساعت ۲۱:۳۰ در تالار وحدت برگزار می‌شود.

این رویداد موسیقایی توسط خانواده استاد مشکاتیان با مشارکت بنیاد رودکی برگزار می‌شود و گروه موسیقی ایرانی «همنوازان وداد» به سرپرستی کیارش داودی با خوانندگی پوریا اخواص و مجتبی عسگری صحنه می‌روند.

بنیاد رودکی در راستای مأموریت‌های خود در بزرگداشت و معرفی هنرمندان برگزیده پیشکسوت در حوزه‌های مختلف هنر اقدام به برگزاری این رویداد کرده است.

پرویز مشکاتیان (۲۴ اردیبهشت ۱۳۳۴ – ۳۰ شهریور ۱۳۸۸) آهنگساز، موسیقیدان، استاد دانشگاه، پژوهشگر و نوازنده سنتور بود. او به نواختن سه‌تار نیز آشنایی داشت. به‌ باور بسیاری او یکی از بزرگترین آهنگسازان و نوازندگان سنتور ایرانی در دوران معاصر به‌ شمار می‌آید. وی از سال ۱۳۵۶، همکاری با رادیو را زیر نظر هوشنگ ابتهاج آغاز کرد. با این حال پس از واقعه ۱۷ شهریور ۱۳۵۷ از رادیو استعفا داد و مؤسسهٔ چاووش را با همکاری هنرمندان گروه‌های عارف و شیدا تشکیل داد.

دیوارنگاره‌ای به یاد لطفی و «بر سریر نغمه» در گرامیداشت مشکاتیان

سپس با همکاری شهرام ناظری، تصنیف «مرا عاشق» را بر روی شعر مولانا ساخت. از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۶۷ و بعدتر در اوایل دهه ۷۰ با زنده‌یاد محمدرضا شجریان همکاری داشت که نتیجه این همکاری، آثار ماندگاری همچون بیداد، آستان جانان، سِرّ عشق، نوا، دستان، گنبد مینا، دود عود، جان عشاق و قاصدک بود. وی در اکثر این آثار، به‌ عنوان آهنگساز و نوازنده سنتور (در سِرّ عشق به‌عنوان نوازنده سه‌تار و در جان عشاق و دود عود فقط آهنگساز) همکاری داشت.

مشکاتیان همچنین آثار بسیاری با نوازندگانی همچون حسین علیزاده و زنده‌یاد محمدرضا لطفی دارد. وی با خوانندگانی همچون علی جهاندار، زنده‌یاد ایرج بسطامی، علیرضا افتخاری، حمیدرضا نوربخش، علی رستمیان و شهرام ناظری نیز همکاری داشته است. یکی از واپسین آثار مشکاتیان آلبوم تک‌نوازی تمنا بود که سال ۱۳۸۴ نواخت و منتشر کرد. وی در گشودن راه شعر نیمایی به موسیقی اصیل ایرانی و پرورش نوازندگان جدید نقش قابل‌توجهی داشت و خود جزو نسل طلایی موسیقی پس از انقلاب محسوب می‌شود. از آثار مشکاتیان، کتاب‌های فراوانی منتشر شده است. از این کتاب‌ها می‌توان به اثرهای بیست قطعه برای سنتور، گل آئین، گل آوا، سُل آیین، مجموعه تصانیف، بیداد، لاله بهار و مجموعه کتاب‌های شعر بی‌واژه اشاره کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha